Bærekraftsmodellen – Hvordan skape fremtidsrettede team
Av Gry Miriam Olsen
Bærekraft er et ord vi hører mye i mange anledninger. Noen av oss er lei, noen er super engasjert, og noen forstår ikke helt hva det handler om.
En enkel definisjon: “Bærekraft er å ivareta det som er nå, uten å ødelegge fremtidens muligheter”. I NHIC jobber vi ut ifra en visjon om at Bærekraftige samfunn begynner med bærekraftige mennesker.
Det hele startet i 2015 da FN lanserte Bærekraftsmålene SDG, Sustainable Developement Goals. 17 bokser med en idealistisk tilnærming til hvordan likhet mellom mennesker, miljø og utvikling skal ivaretas på en måte som sikrer fremtidens generasjoner.
Til tross for et omfattende arbeid og mange ildsjeler, opplever vi at fristen, for måloppnåelse i år 2030 stadig skyves både lokalt og sentralt, og mange er bekymret.
Hva ligger til grunn? Hvorfor klarer vi ikke å nå målene?
Hos våre kunder opplever vi en manglende kjennskap til og kunnskap om Bærekraftsmålene. På hjemmesiden ser vi at verdier og bærekraftsmål er beskrevet og bedrifter henviser stolt til FN og hvilke mål de har plukket ut. Men når vi spør hva bærekraft betyr, er ikke de ansatte like godt informert og motivert.
Hvordan skal vi nå våre mål når det ikke finnes tilstrekkelig kunnskap i organisasjonen til å utøve bærekraft i praksis? Les mer om dette i bloggen Bærekraft i praksis.
Tiden vi lever i har brakt mange av oss til toppen av Maslow’s behovspyramide. Vi har de fleste av våre primærbehov dekket og har begynt på selvutviklingens sti. Vi søker mål og mening med livet, og vi søker utover. Vi er så vant til at kunnskap er noe eksternt og at måloppnåelse er forbundet med andres anerkjennelse, at vi er i ferd med å miste gleden i å utvikle og imponere oss selv.
I NHIC har vi utviklet Bærekraftsmodellen som har til formål å utvikle bærekraftige mennesker. Mennesker som ikke bare kan tåle stress, press og forventninger, men som opplever glede, motivasjon og selvutvikling i møte med andre mennesker, systemer og forventninger.
Modellen bygger bro mellom det rasjonelle og det emosjonelle i mennesket. Den skaper bevissthet rundt våre tanke- og handlingsmønstre og balanserer tid, ego og fellesskap. Modellen gir innsikt og forståelse for hvordan vi som mennesker kan oppnå en bedre kommunikasjon med oss selv og der igjen med andre. Dette ligger til grunn for et nytt tankesett som gjør teorier om mangfold og likestilling om til praktisk handling og forståelse. Slik bygger vi nye strukturer basert på fellesskap og bærekraft.
Vår bærekraftsmodell balanserer ytre krav og forventinger med menneskets indre behov og behov for grenser.
Vi opplever at vår modell og vårt tankesett får internasjonal støtte gjennom FN’s lansering av de nye IDG (Inner Development Goals). De nye bærekraftsmålene setter fokus på mennesket i systemet. Vi kjenner det igjen, prosessene som er styrt fra toppen med god intensjon, men som ikke skaper motivasjon og mening nedover i systemet, men oppleves mer som krav til måloppnåelse. Dette kan vekke motstand og ikke den ønskede drivkraft ledelsen søker. Da er det vår modell trer inn og skaper balanse mellom systemer og emosjoner, bygger bro mellom det rasjonelle sinn og emosjonelle. Bærekraftige mennesker er bevisst hvordan nettopp emosjoner styrer oss.
Bære kraftige mennesker kjennetegnes gjennom de 3 S’ene. Bærekraftige mennesker har evne til selvivaretagelse, har selvinnsikt og kan selvledelse. Dette gjøre dem fleksible, kreative og til ambassadører for fellesskapet.
Er du et bærekraftig menneske og en bærekraftig leder?
Vår teori og påstand er at bærekraft starter i mennesket. Ikke i systemet.
Vi har bygget en modell som gir deg svarene.
Følg oss gjerne på vårt nyhetsbrev for mer informasjon